מצרכים
הוסיפו קצת צבע ומיוחדות לאוכל שלכם.
הקישוא משתייך למשפחת הדלועיים (Cucurbitaceae), הכוללת גם את המלפפון, המלון, האבטיח, הדלעת, הדלורית וגידולים נוספים.
הקישוא והזוקיני נחשבים לאחד הירקות הפופולאריים ביותר במטבח הישראלי. חוקרי תזונה מאמינים כי מקור הקישוא הוא ממרכז אמריקה וממקסיקו.
הקישוא הוא ירק קיצי בעיקרו, ובעבר הוא גדל בעיקר בעונת הקיץ, אולם השיפורים בחקלאות גרמו לפיתוח זנים אותם ניתן לגדל לאורך כל השנה, אך בכל העונות קיימת חשיבות כי הוא לא ייחשף לקרה בזמן גידולו.
הקישוא מהווה מקור מזון טוב מאוד לסיבים תזונתיים, ויטמין C, ויטמין K, ריבופלבין, ויטמין B6, חומצה פולית, מגנזיום, אשלגן ומנגן ומקור טוב לויטמין A, תיאמין, ניאצין, זרחן ונחושת.
הקישוא נחשב לאחד הירקות בעלי הערך הקלורי הנמוך ביותר (17 קלוריות בלבד ל-100 גרם קישוא). הוא אינו מכיל שומנים רוויים או כולסטרול. הקליפה שלו היא מקור מצוין לסיבים תזונתיים העוזרים לטיפול בעצירות ואף מגנים מפני סרטן המעי הגס.
הקישואים מכילים אנטי-אוקסידנטים בערך של TE180 ל-100 גרם, הנחשב לנמוך יותר משל ירקות אחרים, אך מאחר והוא ירק המומלץ מאוד לאכילה גם במשטרים קפדניים של דיאטת הרזיה, קיימת חשיבות לתכולת האנטי-אוקסידנטים שלו.
הקישואים, בעיקר הזוקיני המוזהב, הם עשירים באנטיאוקסידנטים פלבנואידיים (פוליפנולים), כגון: קארוטנים, לוטאין וזיאקסאנתין. רכיבים אלו מסייעים לגוף להילחם כנגד רדיקלים חופשיים הגורמים להאצת תהליך ההזדקנות ולהאצת תהליכי מחלה
הקישוא נחשב למקור לחומצה פולית והם מספקים 24 מיליגרם חומצה פולית ל-100 גרם קישוא (6% מהקצובה היומית המומלצת לאדם). לחומצה הפולית תפקיד חשוב בחלוקת התא ובסינתזה של DNA. ויטמין זה, במידה ונלקח באופן סדיר וראוי לפני ההריון, עשוי למנוע היווצרות מומים (בתעלה העצבית) בעובר.
הקישוא נחשב למקור מצוין לאשלגן, אלקטרוליט תוך תאי חשוב. האשלגן נחשב לבריא ללב והוא אף מסייע בהקטנת לחץ הדם וקצב הלב על ידי כך שהוא משמש אמצעי כנגד האפקטים של הנתרן.
קישוא טרי עשיר בויטמין A והוא מספק כ-200 יחידות בינלאומיות לכל 100 גרם קישוא.
קישוא טרי נחשב למקור טוב לויטמין C (הנחשב לאנטי-אוקסידנט) והוא מספק כ-17.9 מיליגרם ויטמין C לכל 100 גרם קישוא (30% מהקצובה היומית המומלצת לאדם).
הקישוא מכיל רמות מתונות של ויטמינים מקבוצת B, כגון: תיאמין, פירידוקסין, ריבופלאבין ואף מינרלים כמו ברזל, מנגן, זרחן ואבץ.